Live from Hanoi (1)
Door: Lien
Blijf op de hoogte en volg Lien
23 Juli 2007 | Vietnam, Hanoi
Na bijna een dag van reizen (auto, trein, vliegtuig en dit zonder enig probleem) kwam ik op donderdag 12 juli eindelijk aan in Hanoi! Een impressie hiervan.
Hoe is Hanoi?! Een bezige bijenkorf. Het lijkt chaotisch maar iedereen weet wat, wanneer, hoe, waarom... hij doet. Zoemende brommertjes, toeterend kronkelend over de straten, menige fietsers en af en toe een auto er tussen (moeke, ik zou er nog eens goed over nadenken over je bezoek aan Vietnam ;o)). Zo wat iedereen in Hanoi beschikt over een brommer die zijn voorganger de fiets zo goed als overmeesterd heeft. Het is het perfecte vervoermiddel voor jong en oud. Hele families, vader, moeder en baby al liggend ertussen in (3 of meer volwassen passengiers zijn geen uitzondering), verplaatsen zich ermee. De mensen sleuren het meest ondenkbare op hun fiets of brommertje mee. Ook de zaken waarvoor wij een auto zouden voornemen. Het mag gezegd worden, Vietnamesen zijn taaie hardwerkende mensen. Een impressie van de meest bizarre voorvallen: een brommer achter op een brommer, een berg visfuiken, een heel fruitkraam, een 2 kasten in balans gehouden door de bestuurder, het é meter hoge glas van een ruit tussen passagier en bestuurder in,... en mij! Een xe om (mototaxi) is de makkelijkste en snelste om je te verplaatsen door de straten van Hanoi. Het is eveneens de koelste manier. De wind is zalig. Op dit moment is het pokkeheet in Hanoi, tussen 35 en 40°C. Daar bovenop komt dan nog een hoge vochtigheidsgraad. Dag en nacht. Ik hoef dus niet te vermelden dat hier niet veel actie nodig is om te zweten. Zitten is voldoende! Lang leve de airconditioning (jammer genoeg wel niet zo goed voor het milieu!). Ook de bomen langs de lanen, de parken en meren geven verkoelingen en werken relaxerend (als je het geraas van de straat kan uitschakelen).
Job valt heel goed mee! Collega’s vormen een leuke bende! Elke middag gaan we lunchen in een naburig restaurantje; rijst met groenten, vlees/scampis (die je eet met pel en al) en een bouillonsoep. En dit wordt natuurlijk allemaal met behulp van stokjes opgepeuzeld. Deze behendigheid heb ik al onder de knie, evenals de kunde om de overdrukke straten over te steken. Ze kennen wat van koken die Vietnamesen! Overheerlijk gekruid! Ik ben er alvast een fan van, al is een menu van 7 dagen op 7 rijst soms een beetje té veel van het goede. Hiervoor hebben we, de belgen, dan ‘Le Petit Brussel’, eenvoudig maar lekker Belgisch restaurant. Of de receptie ter ere van de Belgische Nationale Feestdag(aka walking dinner waarop je op tijd komt, luistert naar de speeches, je daarna zo snel mogelijk volstopt met al het lekkers wat de Belgische keuken te bieden heeft, ondertussen met een biertje in de hand een praatje slaat met je landgenoten en dan zo snel mogelijk weer naar huis vertrekt. Wij waren de laatste en het was nog eens geen tien uur, ‘savonds wel te verstaan!!! Van feesten heeft men hier niet veel soeps gegeten in Hanoi) Btw Yves, deze dag is ter ere van de eed aflegging van Koning Leopold I op 21 juli 1831!!!!
Buiten al dat feesten en drinken dient er ook gewerkt worden, een job die me weet te bekoren. Ik heb al veel bijgeleerd over melkvee en hun voeding. Veel lezen en luisteren, en dit in een gezond evenwicht met terreinbezoeken. Vorige week 2 dagen op het terrein geweest. Woensdag een bezoek gebracht aan een demofarm en een melkcollectiepunt waar we met een eenvoudige test de kwaliteit van de melk hebben getest. Donderdag een training van de projectboeren ivm voeding bijgewoond. Nu woensdag zal ik samen met Paulo, groenvoeder/grassenspecialist werkende voor CIRAD, mee op pad gaan. Een demofilm voorstellen aan de stakeholders in de provincies.
Ziezo ik hoop dat jullie dorst een beetje gelest is!
Hen gap lai!
23 Juli 2007 - 15:17
Nicole:
Het doet me deugd te lezen dat je ondertussen goed bent aangekomen en je lijkt ook al gesetteld in het verre oosten. We zijn net terug van portugal. Ik vond dat al ver maar is niks in vgl met jou. Zo lien, nu eens kijken of mijn mail terecht komt waar ik vermoed dat deze terecht komt.
vele lieve groetjes en zorg ook goed voor jezelf!!! -
24 Juli 2007 - 06:00
Annelies:
Hey Lientje!
Leuk te lezen dat alles daar supergoed meevalt! Amai, ik denk dat de meesten wel zin hebben om je achterna te komen, zeker met het huidige Belgische weer dat zich opnieuw van zijn sterkste kant laat zien...
Ik kijk al uit naar je volgende berichtje en foto's!
Een belgische knuffel -xx- -
24 Juli 2007 - 15:40
Elfje:
Hey, fantastisch wat je nu al allemaal meemaakt! Ik krijg meteen zin om op bezoek te komen... :-) Ik ben blij dat het tot nu toe allemaal goed verloopt!
Houden zo en geniet ervan,
groetjes en tot je volgende verslag met foto's! -
27 Juli 2007 - 07:48
Valerie:
Je hebt ons inderdaad wel even in spanning gehouden ;) Maar ik ben blij te lezen dat het je meer dan goed gaat daar in het ver(of misschien toch ook niet zo ver) gelegen Vietnam! Geniet maar van elk sprankelend moment ;)
We lezen elkaar nog! -
27 Juli 2007 - 12:19
Sarah Meys:
Hey Lien!
Fijn dat alles zo leuk meezit in Hanoi, zelfs het werk! :-) Ikzelf ben blij dat ik binnen anderhalve week eindelijk ook op reis kan vertrekken voor een maand. Alvast een stukje in jouw richting trouwens: Iran, Kirgistan en Oezbekistan!
Groetjes! -
27 Juli 2007 - 16:20
Els:
Waaaw! Dat ziet er goed uit allemaal! En zo een mooie foto's! Leuk dat het allemaal al zo goed meevalt... Dat van die brommers, dat herken ik maar al te goed vanuit India: daar hebben we het hardst opgekeken van de man die onze 2m-lange tafel, een dubbel bed én nog een tafeltje op zijn fietske zo een 7 km verder over heuvelig terrein tot bij ons huisje bracht!!
Ik ben net terug van enkele daagjes Duitsland, toch nog even op vakantie want ik vertrek dan tóch nog niet dadelijk naar Oeganda: dat van mn knie, dat was blijkbaar toch niet zo onschuldig: voorste kruisbanden afgescheurd en moet nu geopereerd worden :( Nu ja, het is nu zo en niet anders... (voor het uitgebreide verhaal moet je als je tijd hebt maar eens op mn blog gaan kijken, dan kan je de hele klaagzang lezen ;)
Hou je goed en ons op de hoogte :) -
29 Juli 2007 - 11:59
Debbie:
hey Lien!!
ik ben blij te horen dat je het daar volledig naar je zin hebt. Ik ben net terug van Kroatië en Slovenië, niet zo ver maar zeker ook de moeite!! Geniet er nog met volle teugen van...
Groetjes -
01 Augustus 2007 - 19:16
Isabelle:
dag lien,
ben verzeild geraakt op je site...
heb er zelf net een maandje India opzitten en wat je schrijft over het verkeer, over de drukt en de hitte klinkt meer dan bekend in de oren!!
Hou je taai, maar het went natuurlijk ook allemaal rapper dan we denken en vermoeden en we hebben al wat meegemaakt in ons leven.
Veel plezier ginder en ik ben benieuwd naar nog meer van je verhalen, zo kan ik ook een beetje wegdromen naar een ander ver land terwijl ik hier in België aan het werk ben binnenkort!!
isa -
03 Augustus 2007 - 09:06
Leonie:
Hi..
Een andere nederlands sprekend persoon in Hanoi! Die ben ik op straat namelijk nog neit tegengekomen, maar ik moet dan ook nog steeds mijn eerste bezoek aan Le Petit Bruxelles gaan brengen, dus komt dan hopelijk wel.
Ik zit nu ook in Hanoi tot voor het einde van het jaar. Heb jij al wel meer Nederlanders of Belgen tegengekomen? Zou graag wat mensen willen leren kennen hier namelijk.
Mijn website is:
leoenie.waarbenjij.nu -
03 Augustus 2007 - 10:34
Leonie:
Leuk dat je een berichtje weer bij me hebt achtergelaten :D. Ik zal er dan ook zeker bij zijn, de volgende eerste donderdag van de maand!
Ik heb mijn appartement geregeld door gewoon heel veel verschillende real estate agents te bellen. Ik heb dus nog allemaal nummers daarvan dus ik kan je wel wat doorsturen!
Maaruh lijkt me leuk wat mensen hier te leren kennen, dus je moet me maar us bellen kunnen we misschien wat afspreken! Mijn nummer is: 0905736100